Blog

Het inzetten van een virusscanner

posted by Michiel October 6, 2016

Antivirus producten onderscheiden zich door verder te gaan dan de basis van het virus scannen en real-time bescherming. Sommige programma’s gaan zelf zo ver dat ze je zoekresultaten in google screenen en met behulp van een rood-geel-groene kleur coderingssysteem de veilige websites onderscheiden. Hierdoor kun je al heel vroeg weten welke websites malware hosten en deze vermijden.
Software heeft gebreken, en soms hebben die fouten invloed op jouw veiligheid. Voorzichtige gebruikers houden Windows en alle programma’s gepatcht en stellen op die manier de gebreken zo spoedig mogelijk vast. De kwetsbaarheid scan die aangeboden wordt door een aantal antivirus producten kunnen controleren of alle benodigde patches aanwezig zijn en identificeren welke ontbreken en van toepassing zijn.
Je verwacht van een antivirus dat deze slechte programma’s identificeert en elimineert. Gedrag gebaseerde detectie kan, in theorie, je beschermen tegen malware verhogen. Door middel van whitelisting is het mogelijk om problemen van onbekende programma bij te houden. A-whitelist-gebaseerde beveiliging systeem maakt het mogelijk enige bekende goede programma’s te draaien. Onbekenden zijn verboden. Deze modus bevat niet alle situaties, maar het kan nuttig zijn. Sandboxing laat onbekende programma’s te draaien, maar het isoleert hen van volledige toegang tot je systeem, zodat ze geen blijvende schade kunnen aanrichten. Deze verschillende extra lagen dienen om je bescherming tegen malware te verbeteren en wordt multi layer anti virus bescherming genoemd.

Meer lezen